Voor elk van de vier erfgoedregio’s (Veluwezoom, Noord-Limburg, Utrechtse Heuvelrug en Atlantikwall) wordt een erfgoedfilm gemaakt. In elke film wordt een thema uit de Tweede Wereldoorlog verbonden aan een casus uit de regio en komen diverse sprekers aan het woord. Alle films zijn hieronder te bekijken.
Noord-Limburg – het lot van Bleijenbeek
Kasteel Bleijenbeek werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest door een Brits bombardement. Na de oorlog werd al snel de keuze gemaakt om het kasteel niet te herbouwen, maar om de ruïne te consolideren. Dit heeft geresulteerd in een plek waar het verleden sterk te beleven is en waar herdacht kan worden. Welke impact had de oorlog op het leven van de bewoners, waarom is de keuze voor consolidatie gemaakt en welke rol speelt de kasteelruïne tegenwoordig nog?
De film is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg.
Utrechtse Heuvelrug – De mobilisatie
Tijdens de mobilisatie was de Grebbelinie op de Utrechtse Heuvelrug één van de verdedigingslinies waar gemobiliseerde Nederlandse soldaten naartoe werden gestuurd. In het gebied lagen veel landgoederen die direct of indirect te maken kregen met het verblijf van het Nederlandse leger, zoals kasteel Amerongen. Tegelijkertijd verbleef de Duitse ex-keizer Wilhelm op het nabijgelegen Huis Doorn. Hoe was het leven voor het leger en de landgoedeigenaren in deze spannende maanden, en hoe verhield de ex-keizer zich tot de oprukkende Duitsers?
Veluwezoom – Leven van de bezetter
Nabij Arnhem ligt vliegveld Deelen. Tijdens de oorlog was dit een belangrijk en strategisch punt voor de Duitsers. Rondom creëerde het Duitse leger een gemeenschap, met onder andere soldaten en Blitzmädel die daar samenleefden, hun werk deden, en hun vrije tijd in de omgeving doorbrachten. Daarbij stonden uiteraard bezoekjes aan Arnhem op het programma, net als toeristisch poseren voor de grote waterval in Sonsbeek.
Atlantikwall – Landgoederen langs de kust
Langs de kust werd door de Duitsers de Atlantikwall gebouwd, een enorm verdedigingsbouwwerk dat grote impact had op het landschap en de samenleving. Voor de bouw werden grote delen van het westen geëvacueerd en gebouwen gesloopt. Ook landgoed Groot Leeuwenhorst werd in opdracht van de Duitsers verwoest voor de aanleg van een tankgracht, onderdeel van de Atlantikwall. Op landgoed Beeckestijn werden bunkers gebouwd, en Clingendael werd als buitenplaats bewoond door Seyss-Inquart. De film Landgoederen langs de kust gaat over het lot van deze landgoederen en de impact van de oorlog.