Study visits en erfgoedbijeenkomsten – meld u aan!

In 2023 organiseren we bijna elke maand een erfgoedbijeenkomst of study visit als onderdeel van het project Oorlog in Arcadië, een landelijk onderzoeksproject naar de rol van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog, een samenwerking van het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting.

De study visits zijn een mooie manier om samen het gesprek aan te gaan en interregionaal/ landelijk kennis uit te wisselen. We zullen enkele relevante OiA landgoederen bezoeken per regio. De study visit zal een hele dag duren (woensdag), waarbij we gezamenlijk verzamelen op een NS station en daar ook weer afsluiten. De volgende drie study visits gaan naar Noord-Limburg, Utrechtse Heuvelrug en Gelders Arcadië (de Veluwezoom). Let op! Voor de study visits vragen we aan deelnemers die niet betrokken zijn bij het project (betrokkenen zijn o.a. commissieleden, vrijwilligers, filmmakers, auteurs) een bijdrage van €20 voor de catering van die dag.

Naast de study visits organiseren we ook erfgoedbijeenkomsten met als thema de huidige omgang met het WOII verleden op kastelen en landgoederen, waarbij we zowel naar het immateriële (herinneringen en verhalen) als materiële erfgoed (fysieke oorlogserfgoed) kijken. Denk bijvoorbeeld aan loopgraven, bunkers, schuttersputten, kasteelruïnes en lege huisplaatsen waar ooit landhuizen stonden.

Graag willen we met jullie praten over dit oorlogserfgoed op kastelen en landgoederen. We zijn benieuwd naar jullie invalshoek als landgoedeigenaren en -beheerders, overheden en erfgoedexperts. Op basis van uw feedback (kennis en ervaringen) tijdens deze bijeenkomst en individuele gesprekken met eigenaren, overheden en erfgoeddeskundigen maken we een handreiking Oorlog in Arcadië: wat is ons WOII erfgoed op Nederlandse landgoederen en hoe kunnen we samen zorgen dat dit behouden blijft? Op welke wijze kunnen de verhalen van Oorlog in Arcadië gedeeld worden met bezoekers?

De planning voor de study visits en erfgoedbijeenkomsten is als volgt:

  • 17 mei: Study visit Noord-Limburg (vanaf station Venray)
  • 14 juni: Erfgoedbijeenkomst Landgoederen langs de kust
  • 5 juli: Study visit Utrechtse Heuvelrug

Aanmelden kan door op de betreffende bijeenkomst te klikken. Na uw aanmelding ontvangt u in aanloop naar de dag verdere informatie over de bijeenkomst waarvoor u zich hebt aangemeld.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *